HPV Vakcine (Prevencija karcinoma)

HPV je visoko zarazni virus koji se prenosi oralnim, analnim ili seksualnim kontaktom, kao i nepenetrativnim odnosom koji ukljucuje koža-na-kožu kontakt. Opšte je prisutan kod seksalno aktivnih individua i zahvata kožu i sluzokožu usne duplje, respiratornog trakta i anogenitalni epitel. Većina inficiranih ne znaju da imaju HPV. U 90% slučajeva infekcija je asimptomatska i imuni sistem se izbori sa njom u roku od 2 godine. Procenjuje se da 80% seksualno aktivnih osoba ima makar jednu od vrsta HPV infekcija u nekom periodu života.

Od 120 HPV identifikovanih genotipova, 40 izazivaju infekcije anogenitalne regije. Dele se na nisko I visoko rizične grupe koje izazvaju malignitet. Zdravstveni problemi koje stvara HPV su: 1. Genitalni kondilomi, 2. Karcinom cerviksa. 3. Orofaringealni karcinom (karcinom usne duplje i ždrela zahvatajući i bazu jezika i krajnika) kod oba pola, 4. Karcinom anusa kod oba pola, 5. Karcinom vulve i vagine, 6. Karcinom penisa. Tipovi koji izazivaju kondilome i karcinome nisu isti. Visko rizični (high-risk (hr) types) su HPV16/18/31/35/39/45/51/52/56/58/66/68 i izazivaju rak grlića materice, dok su nisko rizični HPV6/11/40/42/43/44/54/61/72 i uzrokuju genitalne kondilome i laringealne papilome. Najčešći hr tipovi HPV 16 i 18 i za njih su napravljene vakcine. Prva vakcina koja je odobrena 2006. godine je kvadrivalenta Gardasil/Silgard za profilaksu od HPV 6, 11, 16, 18. Sadržala je HPV L1 protein u obliku neifektivnih, virusu sličnih čestica (VLP – virus like particles), koje su pristine u različitim ćelijskim oblicima. Morfološki i antigenski su slične drugim tipovima HPV što pruža odeređeni stepen zaštite od onih HPV tipova koji nisu obuhvaćeni vakcinom, takozvana unakrsna zaštita (cross-protection). Nažalost, vakcine ne pokrivaju baš sve vrste HPV tipova koji izazivaju cervikalni kancer.

Kako oba pola mogu biti prenosioci ovog virusa, u zemljama koje su sprovele ovu imunizaciju se vakcinišu devojčice i dečaci posle navršene 9. Godine, pre nego što postanu seksualno aktivni. Vakcine su davane u 2 doze ako je osoba mlađa od 15. godina ili u 3 doze kod starijih od 15. godina  i  imunokompromitovanih. Opsežne kliničke studije i sažeci karakteristika ovih vakcina govore da je vakcina indikovana za aktivnu imunizaciju sledećih bolesti uzrokovanih HPV-om: premalignih lezija i kancera koji zahvataju cerviks, vulvu, vaginu i anus uzrokovanih antitipovima HPV-a sadržanih u vakcini i za genitalne kondilome (Condyloma accuminata) uzrokovanih određenm tipovima HPV-a.

FDA je odobrila 3 vakcine koje preveniraju infekcije urokovane HPV-om:  Gardasil, Gardasil 9 i Cervarix. Sve tri vakcine sprečavaju infekcije uzrokovane HPV tipovima 16 i 18. Gardasil takođe pruža zaštitu od HPV 6 i 11 koji su uzročnici genitalnih kondiloma u 90% slučajeva, dok Gardasil 9 pored malo pre navedenih tipova štiti od još 5 dodatnih hr tipova HPV-a 31, 34, 45, 52.

Istraživanja sprovedena u Kanadi u periodu od 2006. do 2016. pokazala su i potvrdila efikasnost ove vakcine. Iz tig razloga, HPV imunizacija je uvrštena u rutinsku u preko 70 zemalja sveta od 2016. godine.

Na tržištu Srbije postoje 2 vrste vakcina za profilaksu od HPV, Cervarix i Gardasil, i one spadaju u preporučenu vakcinaciju. Od 2016. se vode kampanje za podizanje javne svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka grlića materice jer je Srbija na drugom mestu u Evropi po smrtnosti i na četvrtom po broju obolelih.

Literatura:

1. Cervical Cancer Screening Programs in Europe: The Transition Towards HPV Vaccination and Population-Based HPV Testing, Andreas C. Chrysostomou, Dora C. Stylianou,, Anastasia Constantinidou and Leondios G. Kostrikis

2. A Review of the Impact and Effectiveness of the Quadrivalent Human Papillomavirus Vaccine: 10 Years of Clinical Experience in Canada. Marc Steben,MD, Mattea Tan Thompson, PhD, Caroline Rodier, MPH,

Nathalie Mallette, BScA,Voica Racovitan, BPharm, Fern DeAngelis, MSc, Melissa Stutz, BSc, Emmanouil Rampakakis, PhD

3. Uputstvo za lek, Cervarix®,, suspenzija za injekcijuu napunjenom injekcionom špricu,20mikrograma/0,5mL+20mikrograma/0,5mL,ALIMS

4. UPUTSTVO ZA LEK GARDASIL® suspenzija za injekciju,20mcg+ 40mcg+ 40mcg+ 20mcg,bočica, 1x0,5 m

5. https://www.cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/infectious-agents/hpv-vaccine-fact-sheet

 Autor: Anastasija Jelić